Dagens ord

Når jeg skriver, begynder jeg nogle gange med at skrive en rå tekst ud fra et ord, en brainstorm, hvor pen eller taster ikke må stå stille, speedwriting. Efterfølgende kan jeg finde på at bruge et ord eller en sætning fra teksten, som jeg har lyst til at arbejde med. Nedenfor kommer nogle Dagens ord der måske kan inspirerer andre i skriveprocessen.

Dagens ord er hvid

Hvid

HVID

H V I D

I sidste måned var jeg i Barcelona. På hotellet var der på 19. etage et inspirerende rum. Et hvidt rum, under åben himmel. Der kommer helt sikkert nogle stemninger derfra med i Glasvæggen! Når man trådte ud af elevatoren, var der til den ene side en lille swimmingpool, og til den anden side, kunne man gå nedad en brun trappe, med en svag hældning. Den førte til et gulv med hvide, kvartssten. Den dag jeg opdagede rummet, havde jeg en hvid kjole på. Borde, stole og bænke var hvide. Højtalerne var hvide. Rummet var tilfældigvis omringet af en tyk glasvæg. Panserglas. Når man gik helt over til glasvæggen, kunne man se ned på byen. Man var højere oppe end de fugle, der bevægede sig på himlen. Man kunne se mange bygninger, de lignede små dukkehuse. Længere borte var havet, hvorpå der lå hvide skibe. Nogle bevægede sig let af sted. Andre bevægede sig slet ikke. Nogle var måske tomme. Nogle var måske lastet. Nogle havde måske lig i lasten. Jeg vendte tilbage til rummet flere gange, og skrev når der ikke var andre mennesker. I rummet her var Dagens ord oplagt. Her er et uddrag af hvad jeg skrev:

Hvide solvarme kvartssten. Sukkersten. Glitrende sukkersten. En barnlig skat. En ægte skat. Der er dage der er lettere at finde og virkelig se end andre. Man skal huske de barnlige skatte. Hvid. Weiss. White. Det hvide ud af øjnene. Æggehvide. Videnskab. Vanvid. Det hvide snit. Hvid. Hvid. Hvid. Vid. Vid. Vid. Hvide penge. Vide verden. Hvide sten. Viden. Voldsom. Voldsom, vild,hvid findes det? Er hvidt godt? Er sort godt? Er sort og hvidt godt? Er hvid værdig? Er hvid vittig? Er det godt at se verden i sort og hvid? Den vide verden. Svarer den vide verden menneskeheden? Svarer den vide verden på vore handlinger? Svarer verden på menneskets mærkelige træk i livets spil?

blå rose fin (2)

Dagens ord er blå

Blå

BLÅ

B L Å

Man kan få blå roser i Venedig. Blå er en fantastisk film af Krzysztof Kieślowski.Jeg har malet mange blå masker. Jeg har malet mange blå landskaber. Jeg har malet mange blå have. Nogle gamle damer farver deres grå eller hvide hår med blånelse. Jeg har et ambivalent forhold til blues. Jeg er elsker min meget blå skjorte fra Ilse Jacobsen,selvom knapperne er krakelerede. Midnatsblå er magisk. Blå. Blå. Blå.

IMG_9849

Dagens ord er sublimt

Et af mine yndlings ord for tiden er:

Sublimt

SUBLIMT

S U B L I M T

Det kan være sublimt at sidde ved vandet i solskin, med en spritny blok foran sig, en masse ord og billeder i hovedet, og en pen i hånden med masser af svingninger i. Så SUBLIMT. Efter en 9 kilometers løbetur, og en dukkert, kan ordet SUBLIMT også skylle ind over en!

Dagens ord er ansigter

Ansigter

ANSIGTER

A N S I G T E R

Pokerface. Babyface. Stoneface.

Tabte ansigter. Krakelerede ansigter. Brugte ansigter.

Glødende ansigter. Døde ansigter. Hjerteformede ansigter.

Masker. Masker. Masker.

Grå ansigter. Sjove ansigter. Særprægede ansigter.

Firkantede ansigter. Karakteristiske ansigter. Vrede ansigter.

Plastik ansigter. Forpinte ansigter. Grimme ansigter.

Masker. Masker. Masker.

Smukke ansigter. Udtryksfulde ansigter. Sande ansigter.

Ansigter er vigtige. Øjne er vigtige. Øjne er sjælens spejl. Ansigter er livets spejl. Øjne rummer dybder. Ansigter rummer historier.

Masker. Masker. Masker.

Dagens ord er presse 

Forside-Thurineren-oktober 2015

Forside og uddrag fra artikel af Christian Dan Jensen:

”Duften af hybenroser og havvand blandede sig med sensommerens skønhed og strejf af melankoli. Jeg gik ad stien med perlesten. Hvide sejl lyste på det skumringsblå vand. Det var en sjælden smuk aften i slutningen af august, sådan en som man kunne få lyst til at forsvinde dybt ind i.”

Således indledes kapitel 1 i Nanna Grønbech Petersens kommende bog: Glasvæggen. Og hvordan kan jeg så vide det, når bogen endnu ikke er udgivet? Det kan jeg fordi, at forfatteren har valgt at dele brudstykker af sin nye bog løbende på bloggen blog.ngpart.com, som hun har givet overskriften: Glasvæggen – en roman bliver til. – Det er for mig en helt ny og anderledes måde at arbejde kreativt på; at dele mine betragtninger og tanker i tilblivelsen af min nye bog Glasvæggen, fortæller Nanna Grønbech Petersen.

Glasvæggen er den anden bog som Nanna Grønbech Petersen skriver. Hun har tidligere udgivet fantasy børnebogen: Magda på dragernes planet, som handler om pigen Magda, der føler sig svigtet af sine forældre, der hele tiden skændes og har travlt med deres arbejde. Men så en aften møder hun drageungen Dragild, og sammen rejser de til dragernes planet. En god bog, som også handler om venskaber og om at huske på de sande og gode værdier i livet, om kærligheden, fantasien, nærværet og tiden sammen. Hendes nye bog, som hun selv beskriver som ‘magisk realisme’, er meget inspireret af  især de lidt krøllede og lidt skæve omgivelser. Det ligger endnu ikke fast hvornår Glasvæggen er færdig og klar til udgivelse. Men følger man bogens tilblivelse på bloggen, hvor såvel billeder som ord fortæller om forfatterens tanker til bogens indhold, så kan det blive meget svært at vente…